Sorte

 

Ako mislite da su svi batati slični, varate se! Razmislite o jabukama. Postoje desetine različitih vrsta (Golden Delicious, Idared, Red Delicious, Gala, Granny Smith, Topaz, Rubinola, itd), od kojih je svaka drugačijeg izgleda i okusa.

To isto je i s batatima! Vrste batata se razlikuju bojom ljuske (žuta, narančasta, crvena, ljubičasta ili sivo-bijela); bojom mesa (bijelo, žuto, crvenkasto ili narančasto); teksturom (mekana i vlažna, ili suha i čvrsta); oblikom (široki do suženi); i okusa (blagi do vrlo slatki). Postoji više od 400 vrsta batata širom svijeta!
 

Vlažni tipovi s narančastim mesom su najpopularniji u SAD-u, iako se uzgajaju i druge vrste sa rastućim uzgojem, kako bi zadovoljili tržišta ljudske hrane.

„Azijska tržišta preferiraju ljubičastu ljusku, kremasto meso, glatku teksturu, umjereno suhi tip, koji je jako sladak kada je pečen.“ Latino tržišta imaju tendenciju favorizirati suhi tip s bijelim mesom, koji nije sladak.
 

Ovdje su neke najpopularnije i neobične sorte batata, koje su sada dostupne!
 

Sljedeće vrste su, prema mišljenju stručnjačka, među najboljima. Prosječan broj dana potrebnih za razvoj plodova naveden je kod svake, iako se ti podaci mogu razlikovati ovisno o klimi i na kojoj udaljenosti se batat sadio. Odabirom sorata, koje proizvode plodove za 90-100 dana, mogu i vrtlari na sjeveru također uživati ​​u domaćem batatu.


Beauregard (95 dana) ljuska svjetlo ružičasta ili bakrena, suho narančasto meso, ravnomjeran oblik. Vrlo dobar prinos (veliki korijeni), dobro se skladišti. Izvrsna nova sorta, koja je zaista bila dobro primljena od strane poljoprivrednika. Ekstremno visoki prinosi s vrlo malim postotkom brazgotina. Brzo sazrijevanje, dobar izgled. Nije tako sočna kao neke nasljedne sorte, ali se dobro skladišti.
Sorta koju uzgajamo i nudimo na prodaju.


O'Henry (100 dana) čak i ako nikada prije niste bili ljubitelj slatkog krumpira morate probati ovaj. Jedinstven okus podsjeća na orahe i med. Usta će vam biti puna sline čak i prije nego što ga izvadite iz pećnice – za vrijeme pečenja će vašu kuhinju ispuniti aromom slatkog, toplog meda. Meso boje zlata je bez žilica i malo suše od tradicionalnih slatkih krumpira. Ima tanku kožicu, koja varira u boji od bezbojne do svijetlo smeđe, i bijelo do kremasto žuto unutarnje meso. Sorta O'Henry obično daje ogromne gomolje klasičnog oblika slatkog krumpira, cilindrične i konusne, a povremeno raste i u nepravilnom obliku. Gomolji rastu odmah ispod biljke, što omogućuje lakše vađenje - više neće biti slučajnog zasijecanja lopatom u ogroman, nagrade vrijedan, gomolj! Skuhan je kremast i vlažan, sličan narančastoj nijansi slatkog krumpira, nudeći slatki okus.
Sorta koju uzgajamo i nudimo na prodaju.


Ljubičasti batat/slatki krumpir (cca 100 dana) fascinantna nova, još neobjavljena, sorta slatkog krumpira s ljubičastom ljuskom i vlažnim ljubičastim mesom.
Sorta koju uzgajamo i nudimo na prodaju.


Bush Porto Rico (120 dana) žuta/narančasta ljuska i meso; grmoliki način rasta; treba dugu sezonu kako bi se razvila; pogodna za male vrtove.


Carver (100 dana) bakarna ljuska; tamno narančasto meso; nenadmašan okus; kratke vitice; jednostavno vađenje, jer se gomolji akumuliraju izravno pod stabljikom.


Centennial (100 dana) bakarna ljuska;  svijetlo narančasto meso; bogati prinosi dugih, tankih korijena; dobro se skladišti.


Covington (100 dana) je najnovija sorta. Uzgajivači su je tako dobro primili, da je zastupljena gotovo u 90% ukupnih površina uzgojenih batata u Sjevernoj Karolini. Narančasto meso ima izgled i okus u kojemu potrošači zaista uživaju.


Frazier White (90 dana) nasljedna sorta bijele ljuske s vrlo slatkim bijelim mesom, koje pri kuhanju može promijeniti boju u blijedo zelenu; pouzdana proizvodnja; lako se uzgaja i vadi. 


Georgia Jet (90 dana), ružičasta/crvena ljuska; narančasto meso; rano vađenje; veoma visoki prinosi; tolerantna na hladnoću; dobro se skladišti.


Hernandez (105 dana) tamno narančasta ljuska; vlažna, tamno narančasto meso; vrlo sladak okus; sjajna za kolače; intenzivne vitice.


Jewel (105 dana) svjetlo narančasta kora i meso; intenzivne vitice; korijeni srednje veličine; dobro se skladišti.


Korean Purple (90 dana) nasljedna sorta; ljubičasta ljuska s bijelim mesom; visoki prinosi; vrlo slatka.


Maryland 810 (100 dana) crvena ljuska; tamno narančasto meso; vrlo vlažna; natprosječni prinosi; vrlo slatka.


Nancy Hall (120 dana) nasljedna; žuta ljuska sa slatkim, žutim, umjereno suhim mesom; izvrstan okus; mali korijeni.


Regal (105 dana) crvena ljuska; vlažno narančasto meso; srednje energične vitice.


Tainung 65 (95 dana) baršunasta svijetlo ružičasta ljuska; kremasto svijetlo zlatno meso; rano vađenje; visoki prinosi; duge vitice.


Vardaman (105 dana) svjetlo narančasta ljuska; dugo, tanko korijenje, narančasto meso; visoki, grmoliki način rasta.